130519_sommer

Sommerudflugt 19. maj 2013

Tekst og billeder: Jan Hougaard

Sommerudflugten i 2013 gik pinsedag den 19. maj til Torben Taustrups observatorium på Tagmosevej i Skødstrup.

Kl. 10.30 stod Torben Taustrup klar i observatoriet for at tage imod de 14 deltagere fra HAF. Efter en kort præsentation viste Torben rundt i observatoriet og fortalte detaljeret om bygningen af observatoriets kuppel, pier, montering, kikkert, drive system m.m.m.. Hovedinstrumentet er en 12,5” f:5 Newton reflektor med et 3,1” sekundær spejl, (beton)gaffelmontering, 1550 mm tubus i aluminium. Teleskopet er computerstyret med 2 stepmotorer, så man både kan scanne og tracke på et ønsket objekt.

Torben fortalte om optageteknik med CCD og demonstrerede styringen af kikkerten fra kontrolrummet. Imponerende at se det gode håndværk, der var lagt i bygning af observatoriet, kikkert, elektronik og styresystem!

Efter 1½ time var det tid til at takke Torben Taustrup for en spændende og interessant omvisning!

Næste stop på turen var ”Kalø slotskro” hvor der var bestilt bord til os. En god middag i hyggelige omgivelser fulgte! Da det var pinsedag og godt vejr, var der fyldt på kroen og mange mennesker på Kalø.

Efter middagen gik vi en tur ud til slotsruinen og nød den smukke natur og foråret. Inden hjemkørslen var det tid til en is og afsked efter en god sommerudflugt!

Stor tak til Eigil for en veltilrettelagt sommerudflugt 2013.

Klik på et billede nedenfor for at se det i stor størrelse og evt. starte et diasshow.